Selamat Melayari Blog Saya!

My photo
Seorang insan yang biasa.... namun bercita-cita luar biasa! PENCERAMAH BAHASA PENULIS BUKU RUJUKAN PENULIS KOLUM MAJALAH PENDIDIK PENCERAMAH BENGKEL PENULISAN

2 October 2011

RAMALAN 4: KARANGAN BERGAMBAR PMR 2011

Berdasarkan gambar di bawah, huraikan pendapat anda tentang sebab-sebab siswazah lepasan universiti menganggur. Panjangnya huraian anda hendaklah tidak melebihi 120 patah perkataan.Bilangan siswazah yang menganggur semakin meningkat dari setahun ke setahun bak cendawan tumbuh selepas hujan. Fenomena ini berlaku kerana banyak sebab.


Sebab utama siswazah menganggur disebabkan oleh sikap graduan yang suka memilih kerja. Hal ini dikatakan demikian kerana mereka mahu bekerja di tempat yang selesa dan bergaji besar. Sebenarnya, permintaan mereka terlalu tinggi kerana bersikap diberi betis hendak paha.


Selain itu, ada kajian yang menunjukkan bahawa para siswazah yang menganggur ada kaitan dengan sikap majikan yang hanya mahu menggaji pekerja yang berpengalaman. Hal ini menyebabkan siswazah lepasan universiti tidak dapat mencari pekerjaan dan terpaksa menganggur. Masalah ini akan menyebabkan banyak masalah sosial terus meningkat dalam masyarakat kita.


Di samping itu, masalah pengangguran dalam kalangan siswazah juga berpunca daripada kegawatan ekonomi. Hal ini dikatakan demikian kerana banyak majikan yang mahu mengurangkan kos dengan mengurangkan jumlah pekerja. Hal ini menyebabkan pelajar lepasan universiti terpaksa menganggur dan hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang sebagai jurujual sambilan.Kesimpulannya, Para siswazah perlulah berani mencuba semua pekerjaan. Semangat tidak mudah berputus asa ini akan menyebabkan mereka tidak terus menganggur sekali gus menjejaskan pembangunan dan produktiviti negara.

No comments: