Selamat Melayari Blog Saya!

My photo
Seorang insan yang biasa.... namun bercita-cita luar biasa! PENCERAMAH BAHASA PENULIS BUKU RUJUKAN PENULIS KOLUM MAJALAH PENDIDIK PENCERAMAH BENGKEL PENULISAN

11 June 2008

MINYAK NAIK, NAIK MINYAK

Belakangan ini, saya sering kali mengingatkan diri ini supaya jangan mudah “naik minyak” walaupun harga “minyak naik”. Walakin begitu, pelajar yang saya kasihi kini nampaknya mula hilang motivasi diri dan tidak bersungguh-sungguh dalam penulisan saya. Sebenarnya, diri ini memang seorang yang penyabar. Saya berharap maklumat berikut akan dapat membantu anda.

Petua kejayaan dalam penulisan
Kesungguhan merupakan kunci kejayaan pelajar menghasilkan karangan atau hasil penulisan yang baik. Hal ini demikian kerana seseorang pelajar yang serius dalam menyiapkan tugasan penulisannya akan sungguh-sungguh dan swadaya dalam usaha mempertingkatkan penulisan. Oleh hal yang demikian, saya berharap anda bermonolog sambil memberi motivasi diri, “Saya menulis karangan ini untuk skor dalam peperiksaan, bukan sekadar menyiapkan tugasan sahaja”. Apa kala otak kita dirangsang dengan kata-kata mutiara ini, nescaya impuls yang dihantar ke saraf kreatif akan menjana satu kuasa dan idea menulis yang mapan. Anda akan berusaha untuk mengingati nasihat saya sekali gus mengelakkan kesalahan yang remeh-temeh.

Konsep penulisan yang konsisten perlulah diasuh sejak kecil, persis melentur buluh biarlah dari rebungnya. Konsep “Tema, Inti, dan Soalan” (pendahuluan) dan “I-H-C-H-K” (isi penting) serta “Harapan, Kesan, Kesimpulan” (penutup karangan) yang selalu saya ajarkan perlulah sentiasa dijadikan ikutan dan pedoman. Janganlah buat hanya di dalam kelas dan apabila di rumah, konsep ini hanya tinggal kenangan. Lihat contoh di bawah.

Soalan karangan
Alam sekitar yang bersih penting dalam kehidupan kita.
Jelaskan langkah-langkah yang patut kita lakukan untuk menjaga kebersihan alam sekitar.

Pendahuluan
Tema
- pembangunan – pesat
Inti
- sektor perindustrian – tercalar
- alam sekitar – terjejas
Soalan
- peranan kita - langkah

Belakangan ini, pembangunan tanpa limitasi kini (Tema) merupakan perubahan kian pesat berlaku di negara kita pada alaf globalisasi ini. Namun, kemajuan dalam sektor perindustrian (Inti) telah dikecapi hari ini sedikit tercalar impak daripada sikap manusia yang tidak bertanggungjawab ini. Adakah kita ingin membiarkan alam sekitar terjejas semata-mata supaya dapat mengejar kemajuan? Apakah peranan (Soalan) kita sebagai masyarakat untuk menangani masalah ini? Jadi, alam sekitar yang bersih penting dalam kehidupan kita dan langkah-langkah (Soalan) yang proaktif perlu diambil untuk memelihara anugerah ciptaan-Nya.

Isi penting 1
I - mengurangkan bahan kimia
H - mendatangkan pencemaran - impak kapada alam
C - rasun serangga, pendingin hawa
H - CFC - berbahaya
K - dikawal oleh kerajaan

Salah satu langkah yang perlu diambil untuk menangani masalah kebersihan alam sekitar ialah mengurangkan penggunaan bahan kimia. Hal ini demikian kerana bahan kimia akan mendatangkan pencemaran. Hal ini jelas akan mendatangkan impak dalam jangka masa yang panjang kepada alam sekitar. Apa yang dimaksudkan ialah penggunaan racun serangga dan pendingin hawa merupakan salah satu kesan yang paling ketara dan serius. Akibatnya, penipisan lapisan ozon dan air bawah tanah oleh kluoroflurokarbon (CFC) amat berbahaya kepada masyarakat di jagatraya. Oleh itu, penggunaan bahan ini perlu dikawalkan oleh kerajaan dan pihak swasta supaya dapat menjaga alam sekitar yang dianugerahi oleh Tuhan.

Selain itu, kerajaan perlu menguatkuasakan undang-undang (I) berkaitan aspen penjagaan kebersihan persekitaran. Hal ini penting sebagai langkah menjaga alam sekitar(H) kita. Jika kita lihat pada hari ini, berapakah kilang (C) yang telah dibina oleh kerajaan yang mematuhi piawaian kebersihan yang telah ditetapkan? Dalam kebanyakan kes, pelepasan asap kilang (C) dan pembuang sisa toksik(C) ke dalam sungai mahupun ke dalam laut secara terbuka terus berlaku tanpa kawalan. Sikap pengilang ini bagai enau di dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing. Implikasi daripada tindakan ini, undang-undang harus diperketat (H) lagi oleh pihak berkuasa supaya dapat mengurangkan pencemaran alam (K) sekitar.

Dalam pada itu, program kitar semula yang diuar-uarkan oleh kerajaan perlu diambil perhatian kerana mampu mempertingkatkan kesedaran terhadap penjagaan alam sekitar. Bahan-bahan buangan boleh diproses semula untuk digunakan sekali lagi dan kita boleh mengklasifikasikan bahan-bahan yang tidak diperlukan ke dalam tong-tong kitar semula yang telah disediakan. Sebagai contoh, bahan buangan boleh diproses menjadi baja nutrien bagi menghindarkan pembaziran dan surat khabar boleh dijadikan sebagai tisu.Keadaan ini dikatakan “sambil menyelam minum air” Melalui cara ini, sumber manusia dan negara dapat menjimatkan kos mereka sekali gus dapat memelihara kebersihan alam sekitar.

Di samping itu, kebersihan alam sekitar boleh dijagakan melalui kempen kesedaran sivik supaya rakyat dapat menjaga alam sekitar sejak kecil kerana “melentur buluh biarlah daripada rebungnya”. Melalui kempen kesedaran ini, masyarakat diseru tentang kesedaran untuk menjaga kebersihan alam sekitar. Dengan ini, sedikit sebanyak langkah ini dapat membendung dan memastikan bahawa kualiti kebersihan alam sekitar senantiasa bersih dan dijaga. Jadi, kempen kesedaran ini dapat diatasi apabila semua rakyat sedar akan kepentingan alam sekitar.

Secara tuntas, kita harus bekerjasama dan memainkan peranan sewajarnya untuk mengekalkan kebersihan alam sekitar. Kita tidak sepatutnya berpeluk tubuh meletakkan masalah ini di atas bahu kerajaan dengan semata-matanya. Kerjasama bagai aur dengan tebing yang erat antara rakyat Malaysia dengan kerajaan tentunya akan lebih bermakna. Hasilnya kelak akan memuaskan hati semua orang. Hal ini inomin dengan slogan negara “Negara Bersih, Rakyat Sihat”

Nampak tak? Semua isi dan huraian serta contoh dan kesimpulan haruslah mempunyai kesinambungan. Dengan ini, calon peperiksaan akan dapat menulis dengan penuh keyakinan. Saya pasti anda akan berjaya. Secara tuntas, kejayaan tidak datang dengan mudah. Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Oleh itu, kemahuan hati untuk mendapat kejayaan merupakan tiket memperoleh kejayaan dalam kehidupan selagi anda bergelar pelajar.

Buah cempedak di luar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan;
Saya guru dan masih belajar,
Kalau salah tolong tunjukkan.

No comments: