Selamat Melayari Blog Saya!

My photo
Seorang insan yang biasa.... namun bercita-cita luar biasa! PENCERAMAH BAHASA PENULIS BUKU RUJUKAN PENULIS KOLUM MAJALAH PENDIDIK PENCERAMAH BENGKEL PENULISAN

20 June 2011

RENCANA DARIPADA DEWAN BAHASA


Bijak Berbelanja Pengguna Bestari
Oleh: AMIR HAMZAH


Aktiviti membeli-belah memang menyeronokkan. Apatah lagi apabila kita mempunyai wang yang banyak yang membolehkan kita membeli apa-apa sahaja barangan dan perkhidmatan yang disukai. Malah ada orang yang menjadikan aktiviti membeli-belah sebagai aktiviti wajib yang mesti dilakukan sebaik sahaja menerima upah atau gaji pada setiap bulan.

Pengeluar barangan dan perkhidmatan sentiasa berlumba-lumba menghasilkan pelbagai produk dan barangan dengan tawaran yang cukup mengasyikkan pengguna. Tambah mengujakan pengguna, tentulah lambakan tawaran daripada pelbagai barangan berjenama di pasaran. Siapa yang tidak tergoda apabila melihat tawaran harga barangan berjenama yang menjunam sehingga 70 peratus? Syarikat kewangan pula menawarkan pelbagai bentuk perkhidmatan kad kredit untuk memudahkan pengguna berbelanja. Namun, yang membimbangkan ialah apabila keseronokan membeli-belah menyebabkan pengguna akhirnya tidak dapat mengawal perbelanjaan bulanan, yang kemudiannya terjerumus ke dalam beban hutang yang tidak disangka-sangka.

Walaupun aspek ekonomi merupakan komponen penting dalam kehidupan yang memberi peluang kepada setiap individu meningkatkan kualiti hidup masing-masing supaya lebih selesa, pengguna perlu mengawal diri ketika berbelanja. Pengguna perlu bijak mengawal kewangan supaya tidak terperangkap dalam beban hutang yang dicipta sendiri dengan cara mendisiplinkan diri ketika berbelanja. Hal ini penting supaya pengguna dapat menjalani kehidupan yang benar-benar berkualiti. Pengguna yang terjerat dengan masalah hutang sehingga jatuh bangkrap atau muflis sebenarnya dikatakan telah menjejaskan kualiti kehidupan mereka sendiri.

Sementara itu, Indeks Kualiti Kehidupan mencatatkan Malaysia di tangga 36 dalam kalangan 111 negara di dunia. Indeks ini mengambil kira kesihatan, kehidupan keluarga, kehidupan masyarakat, kestabilan politik, pendapatan per kapita dan kuasa beli, kebebasan politik, iklim, keselamatan pekerjaan, dan layanan yang sama bagi lelaki dan wanita.

Menurut Unit Perancang Ekonomi, pendapatan membolehkan individu menampung perbelanjaan bagi diri serta keluarga mereka manakala agihan pendapatan pula menggambarkan kesaksamaan dan pengagihan sumber ekonomi. Komponen pekerjaan atau status ini memberi ganjaran kepada individu melalui pemilikan tempat kediaman, kenderaan, pakaian atau makanan.

Kenaikan harga barang keperluan, seperti gula, beras, minyak masak dan tepung serta harga gas dan petroleum menyebabkan kos yang terpaksa ditanggung oleh pengguna semakin meningkat. Hal ini menyebabkan nilai ringgit yang diterima daripada pendapatan bulanan semakin mengecil sedangkan kos yang terpaksa ditanggung semakin banyak dan terus meningkat.

Bagi mengatasi masalah ini dan seterusnya mengurangkan beban yang harus ditanggung, pengguna perlu menjadi pengguna yang bijak dalam mengurus kewangan. Pengguna yang bijak ialah pengguna yang tahu mengurus kewangan dengan berkesan dan seterusnya tahu mengawal perbelanjaan mereka. Untuk itu, pengguna perlu melengkapkan diri dengan ilmu kewangan yang dapat membantu pengguna menguruskan kewangan peribadi mereka dengan baik dan berkesan.

Antara yang perlu dilakukan termasuklah merubah corak perbelanjaan harian pengguna dan merancang perbelanjaan demi masa depan yang baik. Perancangan kewangan yang baik dan pengurusan kewangan yang sistematik akan membantu pengguna berbelanja mengikut keperluan dan tidak membebankan.

Sehubungan dengan hal itu, pengguna perlu menetapkan sasaran dalam menentukan belanjawan bagi mengelakkan perbelanjaan yang tidak diperlukan. Pengguna perlu sentiasa menyediakan senarai barangan keperluan sebelum keluar untuk berbelanja bagi mengelakkan pengguna membeli barangan yang tidak diperlukan. Untuk itu, pengguna perlu mendisiplinkan diri dengan mematuhi setiap perancangan yang telah ditetapkan.

Pengguna juga boleh merangka sistem pendapatan dengan mencampurkan pendapatan suami dan isteri, dan pendapatan lain yang diterima dan kemudiannya memasukkan pendapatan tersebut dalam satu akaun khas setelah ditolak perbelanjaan lain yang perlu diselesaikan. Misalnya bayaran untuk pinjaman rumah, kereta, bil air dan elektrik, yuran persekolahan anak, perbelanjaan keperluan rumah atau minyak kenderaan supaya dapat mengawal perbelanjaan. Kemudian catatkanlah jumlah perbelanjaan yang telah dikeluarkan supaya pengguna dapat mengetahui ke manakah wang tersebut telah dibelanjakan. Pengguna juga perlu menetapkan sasaran kewangan, seperti penetapan sasaran jangka pendek dan sasaran jangka panjang.

Penetapan sasaran kewangan ini penting kerana dapat membantu pengguna menentukan belanjawan diri atau keluarga dengan lebih baik dan berkesan. Sebagai contoh, mengurangkan perbelanjaan menonton wayang dengan menonton cakera video digital (DVD) di rumah sebagai sasaran jangka pendek. Menetapkan sasaran jangka panjang pula bermakna sebagai contoh, melangsaikan hutang yang sedia ada terlebih dahulu atau menyimpan wang secara bulanan untuk membeli barangan yang diinginkan secara tunai dan bukan secara hutang.

Belilah barangan atau perkhidmatan yang menawarkan harga jualan yang lebih murah. Misalnya ketika musim perayaan yang menawarkan pelbagai potongan harga yang menarik bagi mendapatkan lebih penjimatan. Selain itu, pengguna juga perlu sentiasa membuat pemantauan harga dan membandingkan harga barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh pengeluar atau penjual yang berbeza. Dengan cara ini pengguna dapat membeli barangan yang sama dengan harga yang lebih murah.

Selain itu, elakkan membeli-belah dalam keadaan yang terburu-buru atau ketika pengguna berada dalam keadaan yang tidak tenteram. Hal ini dikatakan demikian kerana berbelanja dalam suasana begini akan mendorong pengguna untuk membeli barangan yang tidak diperlukan dan seterusnya akan merugikan pengguna.

Pemantauan terhadap setiap perbelanjaan perlu dilakukan supaya dapat mengawal pengguna daripada berbelanja barangan yang tidak perlu. Oleh itu, pengguna perlulah menjadi pengguna yang bijak bagi mengurus kewangan dengan lebih baik dan berkesan.Dipetik daripada Majalah Dewan Masyarakat, Jun 2011

5 comments:

alex ci wai pang said...

cikgu bodoh tak reti buat karangan :)

Anonymous said...

terima kasih atas usaha cikgu...

=) said...

http://pmr-and-spm-books.blogspot.com/

Hey feel free to visit my blog. I am selling pmr and spm used book in lower prices. It's all still in very new condition. Thank you! :-)

wctube said...

very nice blog :))

Jejaka_Malay said...

panjang huhu jen0h membaca