Selamat Melayari Blog Saya!

My photo
Seorang insan yang biasa.... namun bercita-cita luar biasa! PENCERAMAH BAHASA PENULIS BUKU RUJUKAN PENULIS KOLUM MAJALAH PENDIDIK PENCERAMAH BENGKEL PENULISAN

8 July 2009

Perbandingan dalam novel yang sama

Perbandingan (Persamaan) antara Zulkifli dengan Tan Sri Shamsuddin.

Novel yang saya kaji ialah Panas Salju, karya Talib Samat. Berikut ialah persamaan antara watak Zulkifli dengan Tan Sri Shamsuddin.
Zulkifli dan Tan Sri Shamsuddin mempunyai nilai baik hati. Buktinya, Zulkifli bersikap baik hati dengan membantu mangsa kemalangan yang berbangsa Sikh manakala Tan Sri Shamsuddin pula menghulurkan bantuan kepada Nadhirah sebanyak RM350,000 supaya pembedahannya dalam dijalankan.
Selain itu, mereka berdua mempunyai persamaan kerana bersikap kesyukuran kepada Tuhan. Zulkifli bersyukur kepada Tuhan kerana anaknya selamat dalam pembedahan manakala Tan Sri Shamsuddin bersyukur atas limpah kekayaan daripada kurnia Tuhan sehingga membolehkannya membantu golongan yang memerlukan bantuan.
Di samping itu, mereka juga mempunyai sikap gigih berusaha. Zulkifli gigih berusaha dalam akademik sehingga melanjutkan pelajaran sehingga PhD sementara Tan Sri Shamsuddin gigih berusaha sebagai peniaga sehingga berjaya menjadi tokoh korporat tersohor.Perbandingan (Perbezaan) antara Zulkifli dengan Tan Sri Shamsuddin.

Novel yang saya kaji ialah Panas Salju, karya Talib Samat. Berikut ialah perbezaan antara watak Zulkifli dengan Tan Sri Shamsuddin.
Zulkifli dan Tan Sri Shamsuddin mempunyai perbezaan dari segi pekerjaan. Buktinya, Zulkifli seorang pembantu perubatan manakala Tan Sri Shamsuddin seorang tokoh korporat yang terkemuka dunia.
Mereka berdua juga berbeza dari segi taraf kewangan. Hal ini dikatakan demikian kerana Zulkifli seorang pembantu hospital yang hidup dalam keadaan sederhana tetapi Tan Sri Shamsuddin seorang tokoh korporat yang hidup mewah.
Di samping itu, mereka juga mempunyai perbezaan dari segi cara memberikan bantuan. Zulkfli memberi bantuan tenaga untuk menghantar mangsa kemalangan ke Hospital Seremban manakala Tan Sri Shamsuddin pula memberikan bantuan dari segi kewangan kepada Nadhirah.

1 comment:

oneway said...

cikgu,saya nak tanya ada soalan seperti ini tentang tingkatan 2 dan tingkatan 1 lagi?
terima kasih atas bantuan cikgu...